Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на бизнес имоти в САЩ са намалели със 71% през април

Те са достигнали най-ниското си ниво от десет години насам

Продажбите на бизнес имоти в САЩ са намалели със 71% през април

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Продажбите на хотели, офиси, търговски центрове и други бизнес имоти в САЩ са намалели със 71% през април и са достигнали най-ниското си ниво от десет години, тъй като коронавирусът затвори голяма част от икономиката, сочат данни на Real Capital Analytics, цитирани от Bloomberg.

Трансакциите са намалели до 11 млрд. долара, най-малкия обем от април 2010 г. насам, сочи публикуван в сряда доклад на базираната в Ню Йорк компания. Сделките с хотели са регистрирали най-голям срив от 98% спрямо година по-рано. Обемът от сделки с офиси и индустриални имоти е намалял с 60% на годишна основа.

Още по темата
„Ликвидността на хотелския пазар на практика се изпари“, констатира екип начело със старши вицепрезидента на компанията Джим Костело. „Продажбите започнаха да намаляват още преди кризата с COVID-19 и се сринаха заради затварянето на икономиката и забраната за пътувания, само осем хотела са променили собствеността си през април. Това е най-малкият брой трансакции с хотели за месец от началото на воденето на статистика от RCA”, се допълва в доклада.

Според авторите му обаче скоростта на изтегляне на ликвидности вероятно ще помогне на инвеститорите да се договарят за цените по-бързо през този цикъл. Излишъкът от свободни средства също трябва да скъси периода на възстановяване. При предишната криза през 2008 г. бяха необходими шест години за възстановяването на цените.

До този момент цените на бизнес имотите отвъд океана остават стабилни, като индексът на индустриалните имоти, офисите, търговските площи и жилищата е с 6,5% над нивата преди една година.

Според RCA небанковите кредитори вероятно ще бъдат изправени пред най-големите загуби през този цикъл, защото делът на предоставените от тях капитали е по-голям в сравнение с миналата криза, когато обезпечените с бизнес имоти ипотечни кредити регистрираха най-големи загуби.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Защо зелените покриви са задължителни за съвременните градове?